Послуги та ціни

Про сервіс

Догляд за в'язаними речами

06 сентября 2018

Догляд за в'язаними речами

Наш кліматичний пояс відрізняється досить прохолодною погодою, тому навряд чи знайдеться людина, у гардеробі якої немає теплих та затишних в'язаних речей. Светри, джемпери, кофти, сукні, шапки, шарфи ручної та машинної в'язки не тільки зігрівають у холодні дні, але й роблять гардероб різноманітнішим та оригінальнішим.

Як же доглядати в'язані речі, чи можна їх прати? На ці питання ми намагатимемося відповісти якомога докладніше.

Догляд за в'язаними виробами багато в чому залежить від складу пряжі, з якої виготовлена ​​річ.

Насамперед, ознайомтеся з бiркою. На ній ви знайдете інформацію про склад своєї речі та рекомендації щодо догляду, який їй потрібен. Не перевищуйте температуру води або праски, а також кількість обертів, які допускає виробник.

как правильно стирать вязаные вещи

Загальна особливість прання будь-яких в'язаних виробів – жодної гарячої води та мінімум механічної дії.

Оптимальна температура води становить 30-40 градусів.

В'язані речі переважно прати руками, проте одяг, що не вимагає надто делікатного відношення, ви цілком можете випрати і в пральній машинці. Якщо ви вибрали другий варіант, скористайтеся режимом делікатного прання або режимом для вовняних виробів. Кількість оборотів при сушінні повинна бути мінімальною.

При пранні вручну не наполягайте - не тріть інтенсивно річ. Це може легко деформувати в'язані делікатні вироби. Захистити речі від активної механічної дії можна, скориставшись тканинним мішечком. Просто помістіть його перед пранням.

Для в'язаних речей (виключення делікатна пряжа, про яку йтиметься нижче) допустимо використання м'якої щітки, щоб запрати особливо забруднені ділянки. Розчиніть у воді вибраний засіб, зануріть на дно ємності з розчином ваші речі та обережно потріть проблемні місця щіточкою. Потім легко відіжміть річ руками та прополощіть у чистій воді. За необхідності виконайте процедуру полоскання кілька разів. Температура води для полоскання має бути такою самою, як і для прання. Останнє полоскання можна виконувати, додавши спеціальний кондиціонер для в'язаних речей. Це робиться, щоб нитки розпрямилися та розпушилися належним чином.

При сильних забрудненнях можна попередньо натерти забруднені ділянки засобом або на деякий час замочити у воді із засобом для прання в'язаних речей.

Речі, в'язані з мохера, кашеміру чи мериносової вовни не люблять різких температурних перепадів. Вибирайте і для прання і для полоскання воду близько сорока градусів. Ці речі краще не прати в машині, навіть якщо у вас є делікатний режим і виробник обіцяє вашим виробам дбайливе ставлення.

Наберіть у таз теплої води, розчиніть в ній рідкий миючий засіб, потім зануріть у воду річ, трохи струсіть її. При цьому виріб повинен бути у воді, не потрібно його діставати, оскільки річ може розтягнутися.

Чим прати?

Не слід використовувати звичайні порошки, якими ви праєте решту білизни. У цьому випадку потрібен спеціальний засіб для прання вовни або продукт для тонких тканин.

На етапі полоскання вам знадобиться столовий оцет. Додавши всього одну столову ложку, можна відновити пружність нитки, освіжити чорні в'язані речі і закріпити колір при пранні виробів, що сильно линяють. Як бачите, такий простий засіб допоможе ефективно подбати про зовнішній вигляд ваших в'язаних речей.

Меланжеві вироби або речі з фасонної пряжі слід прати у холодній воді та бажано руками.

как стирать вязаные вещи в стиральной машине

З особливою акуратністю слід поставитися до виробів контрастних відтінків. Вони також не терплять гарячої води (можуть полиняти і втратити інтенсивність кольору), прання в машинцi їм протипоказане. Потрібно постаратися мінімізувати перебування такого виробу у воді. Додайте трохи солі у воду, якою перете річ, щоб вона не полиняла.

уход за вязаными изделиями

Сушіння

Не важливо, чи ви праєте пряжу (нитки) або вже готовий виріб, віджимати з зусиллям і інтенсивно викручувати його не можна. Безпечно видалити надлишки вологи можна, загорнувши річ у сухий рушник або будь-яку іншу тканину, яку слід змінювати в міру намокання. Попередньо дайте в'язанiй речі стекти.

Не вішайте на плічка або на мотузки в'язаний одяг, це може призвести до деформації виробів та утворення помітних заломів - інакше кажучи, річ буде зіпсована. Найкраще розкласти річ на рушник на горизонтальній площині. Добре розправте виріб, щоб малюнок або в'язка зберегли свій зовнішній вигляд.

Деякий кольоровий в'язаний одяг може линяти не тільки під час прання, а й під час сушіння від контакту кольорових ниток. Якщо ви переживаєте, що таке може статися у вашою річчю, покладіть між спинкою і передньою частиною рушник, який вбиратиме воду і перешкодить фарбуванню тканини. При необхідності періодично змінюйте рушник.

У жодному разі не сушіть речі з вовни на батареях!

Глажка

В'язані речі можна гладити, проте робити це необхідно обережно, вивернувши виріб на виворітний бік, підклавши білу чисту вологу тканину. Також можна скористатися режимом відпарювання на прасці.

Будьте уважні, якщо ваш виріб має коси або гумку – ці ділянки виробу прасувати не можна.

как гладить вязаные вещи

Зберігання

Не розвішуйте в'язані речі на плічка. Краще акуратно складіть їх на полиці. Розвісити на вішалці можна лише вироби без рукавів або зв'язані з бавовняної та лляної нитки.

Пам'ятайте, в одязі з натуральної вовни може заводитися мiль, тому подбайте про засоби профілактики. Можете скористатися спеціальними покупними засобами або розкласти в кишені одягу мішечки з лавандою чи листям тютюну.

Тепер ви знаєте, як подбати про свій в'язаний одяг. А якщо у вас є сумніви і ви хвилюєтеся, що можете нашкодити своїм речам, звертайтеся до професіоналів. У хімчистці фахівці швидко і ефективно і без ризику упорядкують вироби з будь-якої пряжі.

Теги: [ як випрати в'язану шапку, пам'ятка по догляду за в'язаними речами, як гладити в'язані речі, інструкція з догляду за в'язаними речами, як прати в'язану кофту, рекомендації з догляду за в'язаними речами, як прати в'язаний светр в машинці, як правильно прати в'язаний догляду за в'язаними гачком речам, як прати в'язані речі в пральній машині ]