Послуги та ціни

Про сервіс

Догляд спортивного одягу

06 сентября 2018

Догляд спортивного одягу

Спортивний одяг – це зручний та улюблений одяг не тільки професійних спортсменів. Багато хто в повсякденному житті є шанувальниками спортивного стилю і одяг віддають перевагу легкому, зручному, комфортному не тільки для занять спортом або фізкультурою, а й просто для активного проведення часу.

Традиційно спортивний одяг виготовлявся з натуральних матеріалів, що мають високі гігієнічні властивості. Але технічний прогрес спровокував зміну підходу до виробництва спортивного одягу, і сьогодні активно використовуються високотехнологічні штучні, синтетичні та суміші тканини. Ці тканини гіпоалергенні, гігроскопічні, мають гарні гігієнічні якості, крім цього вони практичні, зносостійкі та довговічні. Однак необхідно враховувати, що всі ці якості тканина збереже лише за умови правильної експлуатації виробу та догляду за ним.

Склад тканини визначає особливості догляду виробів. Купивши одяг, уважно вивчіть ярлик, на якому обов'язково буде вказано склад тканини, а також рекомендації виробника щодо оптимальних параметрів прання, прасування, хімічного чищення.

Якщо з якихось причин інформація про склад тканини та догляд за одягом не збереглася, не слід ризикувати, простягайте одяг або вручну в прохолодній воді, або застосовуючи прання машинки, але тільки в режимі «делікатне прання».

Зупинимося детальніше на догляді за спортивним одягом залежно від тканини, з якої вона виготовлена.

Бавовна

Спортивний одяг з бавовни досить різноманітний, від тонкої трикотажної футболки до повноцінного спортивного костюма.

Перед пранням бавовняних речей їх слід розсортувати. Тонкий трикотаж, наприклад, не витримує високих температур. Для нього максимальна температура води – сорок градусів, кольоровий одяг із щільної бавовни перенесе прання і при шістдесяти градусах, а ось білу щільну бавовну, при необхідності, можна прати на максимальних температурах.

Бавовна не вибаглива і до пральних засобів. Використовувати можна не тільки щадні рідкі засоби, але й порошок. Не рекомендується застосовувати тільки відбілювачі, що містять хлор. Сучасні кисневі відбілювачі ефективніші і не псують структуру бавовняної тканини.

Щільна біла бавовна не боїться замочування. Щоб річ стала білою, одяг можна прати при повному режимі прання. Необхідно враховувати, що бавовняний спортивний одяг зазвичай стикається безпосередньо зі шкірою, а деякі засоби для прання можуть викликати алергічну реакцію або подразнення шкірного покриву особливо у дітей. Тому бажано скористатися режимом додаткового полоскання, щоб уникнути залишків прального засобу у волокнах тканини.

уход за спортивной одеждой в процессе её эксплуатации

Оберти віджиму виробів із щільної бавовни можна не обмежувати. Дозволено і автоматичне сушіння. Температура сушіння – шістдесят градусів.

Кольорову бавовну прають при нижчих температурах. Якщо немає сильних забруднень, оптимальною буде температура 40 градусів. Засіб для прання вибирайте без відбілювачів.

Сушити кольорові вироби краще в природних умовах.

Тонкий бавовняний спортивний трикотаж стирають за більш низьких температур, незалежно від того біла або кольорова білизна. Режим «Ділікатне» або «Ручне» прання буде найбільш сприятливим для тонких речей, що легко деформуються. Віджим роблять на швидкості не більше шестисот обертів за хвилину.

Щоб тонка трикотажна футболка не розтягувалась під час сушіння, підвішувати її необхідно не за нижній край, а за плечові шви. Особливо делікатний трикотаж краще розкласти на м'якій тканині, на горизонтальній поверхні, добре розгладити руками і сушити в такому положенні.

как ухаживать за спортивной одеждой

Вовна

Вовняні спортивні костюми, шапки, рукавички та інші речі стирають як вручну, так і в пральній машині. Багато пральних машин мають спеціальну програму «Вовна», але якщо такої програми немає, можна увімкнути функцію «Ділікатне» або «Ручне» прання. Перед тим як завантажити вовняну річ у барабан машинки, виверніть її на виворітний бік. Прати і полоскати одяг слід за однакової температури, трохи більше тридцяти градусів. Для прання візьміть рідкі щадні засоби без вмісту відбілюючих речовин.

Ретельно виполіскуйте одяг із вовни. При останньому полосканні додайте у воду трохи оцту. Вовняний одяг стане м'яким і не електризуватиметься. Використовуйте мінімальний віджим або повністю від нього відмовтеся. Не залишайте вовняні речі надовго у воді, вони можуть розтягнутися.

Сушити одяг потрібно тільки у горизонтальному положенні, підстеливши під виріб м'яку тканину.

Фліс

Однією з найпопулярніших тканин для виготовлення спортивного одягу є фліс. Флісова тканина дуже м'яка, приємна на дотик, добре утримує тепло і пропускає повітря. Але щоб її зовнішній вигляд не постраждав і вона замість м'якого ворсу, не вкрилася скатишами, за нею потрібен дбайливий догляд.

Вироби з флісу добре відмиваються навіть у злегка теплій воді. Делікатний режим прання із застосуванням рідких засобів підійде якнайкраще для флісового одягу.

Віджимати та викручувати фліс не рекомендується. Вода з флісового одягу швидко стіче. Досушити речі можна, розвішавши їх на мотузці в природних умовах. Не потрібно поспішати та сушити речі за допомогою нагрівальних приладів. Фліс не любить не лише гарячої води, а й теплого повітря.

уход за спортивной одеждой

Прасувати флісовий одяг немає необхідності. Якщо її не комкати, вона буде розгладженою і добре виглядатиме без прасування.

Мембранна тканина

Сучасний верхній спортивний одяг часто шиють із високотехнологічної багатошарової мембранної тканини. Одяг з мембранної тканини має низку незамінних якостей для занять спортом. Такий спортивний одяг не дозволяє намокнути, займаючись на свіжому повітрі в будь-яку погоду. Вона має вітрозахисні властивості. У той же час тканина добре пропускає через себе водяну пару.

Але складна структура тканини потребує особливого догляду.

Найвідповідальнішим моментом є вибір засобу для прання. Категорично не можна застосовувати для мембранних тканин звичайні пральні порошки. Вони забивають комірчасту структуру тканини, погано видаляються і тим самим зводять до мінімуму головні переваги спортивного одягу з мембрани.

Обов'язково, купуючи сучасний спортивний одяг з мембрани, купіть спеціальний рідкий засіб для прання. Такі засоби у великому асортименті представлені у магазинах побутової хімії.

как правильно ухаживать за спортивной одеждой

Щоб довше зберегти характеристики мембрани, прати одяг краще вручну. Вода має бути ледве тепла, не вище тридцяти градусів Цельсія. Особливо забруднені місця – комір, манжети, нижній край штанів – можна попередньо запрати господарським милом. Великі речі можна прати за допомогою м'якої щітки для одягу. Виполіскувати виріб слід з особливою ретельністю, три-чотири рази. Сушать одяг тільки при кімнатній температурі, розвісивши його на плічках. Застосовувати нагрівальні пристрої категорично заборонено.

Прання речей з мембранної тканини у пральних машинах не заборонено. Під час прання не намагайтеся забити барабан повністю. Одяг повинен вільно обертатися у барабані. Режим роботи машини виберіть щадний. Увімкніть опцію додаткового полоскання. Віджим повністю відключити.

Після прання одяг слід обробити спеціальним засобом, що дозволяє зберегти його водовідштовхувальні властивості. Не завадить така періодична обробка, незалежно від прання.

По закінченню сезону шкарпетки спортивний одяг потрібно обов'язково випрати, навіть якщо вам здається, що він чистий. Пил і бруд забиває осередки мембранної тканини та погіршує її властивості.

Якщо ви боїтеся зіпсувати свій улюблений спортивний одяг, ви завжди можете звернутися до хімчистки. Професіонали своєї справи врахують усі особливості тканини та, застосовуючи сучасні технології, якісно випрають чи почистять одяг.

Теги: [ як доглядати спортивний одяг, догляд спортивного одягу, як правильно доглядати спортивний одяг, догляд спортивного одягу в процесі його експлуатації ]