Послуги та ціни

Про сервіс

Розбираємось у нюансах прання пледів з різних тканин

06 сентября 2018

Розбираємось у нюансах прання пледів з різних тканин

Плед для багатьох є символом затишку, оскільки асоціюється з комфортом та теплом. Але щоб плед зберігав свої характеристики, за які його цінують, він потребує правильного догляду і, звичайно, регулярного чищення. 

Розберемося, які саме методи та засоби потрібно застосовувати до вашого пледу, залежно від типу його матеріалу.

как постирать меховой плед

Класичний вовняний плед відноситься до делікатних виробів, тому і догляд за ним має бути дбайливим. Купивши плед, перед тим, як зрізати прикріплену до нього бiрку, уважно її вивчіть. Не всі вовняні речі можна прати навіть вручну, деяким виробам показано лише сухе чищення.

Немає необхідності прати вовняний плед дуже часто. Шерсть швидко скочується, дає усадку, і виріб приходить у непридатність. Якщо немає явних забруднень, плед слід регулярно витрушувати та провітрювати на свіжому повітрі. Таким чином, ви позбавитеся пилу, який накопичується в вовняних виробах, і неприємних запахів, які вовна легко вбирає.

Рано чи пізно плед доведеться випрати. Вовняні вироби віддають перевагу ручному пранню, але можна скористатися і машиною-автоматом, застосовуючи або режим «ручне прання» або режим «делікатне прання». Температуру води виставте на мінімальну позначку тридцять градусів. Бажано додати засіб для пом'якшення води. Жорстка водопровідна вода погано впливає на структуру тканин, особливо вовни. Не забивайте барабан пральної машини повністю, так, плед краще випрається. Програмою економії води в даному випадку ви також не зможете скористатися. Вовна відрізняється високою гігроскопічністю, тому для прання пледа необхідна велика кількість води.

как стирать плед вручную

Попереднє замочування для вовняних виробів не рекомендується. Складні забруднення, важковивідні плями потрібно видалити до основного прання за допомогою спеціальних засобів для виведення плям вовняних речей. З плямами різного походження на вовняному виробі добре справляються домашні засоби: перекис водню та оцет, при цьому структура тканини не страждає.

Вибір прального засобу – дуже відповідальна справа при пранні тонких тканин. Відділи побутової хімії пропонують широкий асортимент засобів для виробів із вовни. Зазвичай такі засоби мають гелеву чи рідку консистенцію. Звичайний пральний порошок погано виполіскується і руйнує вовняні волокна. Строго дотримуйтесь дозування прального засобу, принцип «що більше, тим краще» в даному випадку має зворотну дію.

Заощадити електроенергію вдасться на режимі віджиму, оскільки вовна не любить сильних механічних впливів.

Після закінчення прання залиште плед трохи стекти і промокніть його великим махровим рушником.

Щоб під час сушіння вовняного виробу не витягувалися краї, плед краще розкласти на горизонтальній поверхні або перекинути через кілька мотузок. Не сушіть плед на відкритому сонці. Опалювальні прилади застосовувати для сушіння вовняного пледу категорично не рекомендується.

Прання вовняного пледа вручну відрізняється від прання машинки, тільки тим, що асортимент засобів для прання ви можете розширити за рахунок стружки господарського мила. Прати та полоскати виріб необхідно у прохолодній воді однакової температури. Гаряча вода та температурні перепади води роблять вовну жорсткою і можуть призвести до усадки виробу.

Щоб після прання плед не набув форми ромба та його краї не стали схожими на морську хвилю, викручувати плед не рекомендується. Дайте виробу стекти, злегка відіжміть і сушіть у горизонтальному положенні.

Відправляючи плед на зберігання, стежте, щоб він був сухим. Волога вовна швидко покривається пліснявою і набуває дуже неприємного запаху.

как стирать плед из альпаки

Плед із стовідсоткової бавовняної тканини невибагливий у догляді. Йому підійде як машинне, так і ручне прання. Якісний матеріал навіть після багаторазового прання не втрачає своєї форми і не змінює колір. Кольорові пледи витримують температуру прання шістдесят градусів, але краще обмежитися нижчою температурою. Якщо виріб не має сильних забруднень, оптимальною буде температура сорок градусів. Прати виріб із бавовни можна як порошками, так і рідкими засобами. Обмеженням у виборі засобів для прання є наявність агресивних відбілюючих речовин.

Сушити бавовняний плед можна вдома чи на вулиці. Зняти плед після сушіння краще у вологому стані, щоб було легше прогладити виріб.

как стирать махровый плед

Флісові пледи набули величезної популярності. Вони м'які, приємні на дотик, займають мало місця при зберіганні та перевезенні. Прати та чистити флісові вироби легко. Вони довго зберігатимуть свій зовнішній вигляд і зберігатимуть тепло, якщо дотримуватись деяких простих обмежень при пранні.

Фліс добре відмивається за низьких температур води, тому сорок градусів Цельсія – цілком достатня температура для прання флісових виробів. Вибираючи засіб для прання, віддайте перевагу гелю, без агресивних відбілюючих додатків. Якщо флісовий плед терміново потрібно випрати, а рідкого засобу в будинку не виявилося, цілком допустимо скористатися звичайним пральним порошком. Просто застосуйте функцію додаткового полоскання, щоб його дрібні компоненти добре виполоскалися з виробу.

Флісовий плед можна не віджимати або включити віджим на найменших обертах. Фліс – синтетична тканина, яка швидко стікає та сохне. Сушити флісовий плед рекомендується лише у природних умовах. Гладити фліс не потрібно. Якщо утворилися невеликі складки або застрягання, дайте виробу відвисiтися, і він швидко набуде свого вигляду.

как стирать шерстяные пледы

Плед із штучного хутра зазвичай буває досить громіздким. Такий виріб краще віддати професіоналам, які швидко та якісно повернуть пледу його первозданний вигляд.

Але якщо ви не боїтеся труднощів, то випрати його можна і в домашніх умовах. Температура прання не має перевищувати тридцяти градусів. Машинне прання в делікатному режимі такому пледу не протипоказане. Але треба пам'ятати, що виріб убере багато води і в мокрому стані буде в кілька разів важчим за свою початкову вагу. Дуже важкий плед може не тільки сам погано випрати, а й поламати пральну машинку.

Для прання підійдуть рідкі та гелеві засоби, що не містять речовин, що відбілюють. Штучне хутро віджимати не слід. Дайте стекти пледу і повісьте його сушитися у дворі або на балконі. Синтетичний матеріал сохне досить швидко і вимагає цього особливих умов.

Недоліком синтетичних пледів (фліс, хутро, поліестер) є накопичення статичної електрики. Щоб позбутися постійних «розрядів», додайте кондиціонер при полосканні виробу. Вже наелектризований плед можна обробити спеціальним спреєм-антистатиком.

Щоб заощадити час і отримати чистий та гарний виріб, ви завжди можете звернутися до хімчистки. Добре навчені фахівці зроблять всю роботу за вас, і ваш плед зігріватиме вас як раніше і радуватиме акуратним виглядом.

Теги: [ як прати плед руками, як прати плед в ручну, як прати плед з мікрофібри, як прати махровий плед, як прати акриловий плед, як випрати вовняний плед, як прати плед з ворсом, як прати плед з поліестеру в машинці, у пральній машині, як прати вовняний плед у пральній машині ]