Послуги та ціни

Про сервіс

Як правильно прати білі речі?

06 сентября 2018

Як правильно прати білі речі?

Із чим у нас зазвичай асоціюється білий колір? З чистотою, бездоганністю, святковістю. Тому вимоги до білого одягу завжди підвищені. На ній не повинно бути ні плям, ні жовтизни, ні сірого відтінку. Білі речі повинні сяяти бездоганною чистотою.

Але як досягти того, щоб навіть не зовсім нова річ, виглядала сліпучо-білою? Розберемося в деяких особливостях прання білих виробів.

Загальною вимогою для всіх білих виробів є необхідність прати їх окремо від кольорової білизни. Навіть якщо кольорові речі не линяють, вони все одно нададуть білому одязі трохи брудний відтінок.

Для прання білого одягу можна і навіть бажано використовувати порошок з додаванням кисневого відбілювача. Кольорові вироби під впливом сильно діючих речовин втратять яскравість фарб, або навіть полиняют.

Білі вироби слід розсортувати на кшталт тканини. Не нехтуйте цією порадою, адже вибір режиму прання, пральних засобів, віджиму, способу сушіння багато в чому залежить від матеріалу. Якщо бавовну і льон можна випрати при високих температурах, то шовк, шерсть і синтетика вимагають особливо делікатного режиму, низьких температур і слабкого віджиму.

Щоб підвищити якість прання, рекомендується прати великі вироби окремо від невеликих речей. Звичайно, якщо вам зараз необхідно випрати одну білу футболку, а ви плануєте прання постільної білизни, то їх цілком можна поєднати. Але якщо світлих речей накопичилося чимало, то бажано їх розсортувати за обсягом.

Бавовна і льон

как стирать белые вещи вручную

Ці два матеріали цілком можна поєднувати під час прання. Постільна білизна, серветки, скатертини можна прати при максимальній температурі. Якщо необхідно позбутися застарілих плям або ви хочете надати білизні особливу білизну, бавовняні та лляні вироби допустимо виварити.

Як правильно виконувати виварювання білизни? У велику ємність наберіть холодну воду, натріть один брикет господарського мила (на п'ять літрів води), додайте перекис водню. Суміш ретельно перемішайте, завантажте білизну в ємність (потрібно, щоб вона була повністю покрита водою), і поставте на вогонь. Коли вода закипить, її можна відразу вимкнути і дати повністю охолонути. Дуже брудну білизну кип'ятять двадцять-тридцять хвилин. Виварену білизну можна легенько простягати, а можна відразу виполоскати.

Ще один склад для виварювання, який користується популярністю вже багато поколінь – мильно-содовий розчин. Сода може бути як харчова, і кальцинована. Дотримуйтесь такої пропорції: на один літр води одна столова ложка соди.

Іноді господарське мило для виварювання замінюють на пральний порошк. Мінусом цієї заміни є те, що разом із парою у повітря потраплятимуть шкідливі хімічні речовини.

как отстирать белые вещи в машинке

Випрати білі вироби з бавовни та льону від забруднень допоможе попереднє замочування. Замочувати можна і синтетичний одяг, який не переносить високих температур. На п'ятилітровий об'єм води досить додати двісті грамів перекису водню або десять таблеток гідропериту (з'єднання перекису водню з сечовиною).

Посилює відбілюючий ефект при замочуванні сіль та сода. Ці два інгредієнти краще додавати до мильної гарячої води. Тому для синтетики цей метод не підходить.

Якщо вас не бентежить їдкий запах, можна скористатися відбілюючою дією нашатирного спирту. Відбілюючий розчин з нашатирним спиртом роблять у гарячій воді з додаванням різних складових.

Нашатирний спирт плюс сода чи сіль: пропорцію складаємо на п'ять літрів води. У гарячу воду додаємо шість столових ложок кухонної солі або харчової соди, перемішуємо до повного розчинення, а потім вливаємо дві столові ложки аміаку. Замочування можна проводити як до прання, так і після нього приблизно на сорок хвилин.

Нашатирний спирт плюс перекис водню: об'єм води для розрахунку беремо, як і в попередньому варіанті – п'ять літрів. Перекис водню та нашатирний спирт додаємо по дві столові ложки. Важливою умовою застосування нашатирного спирту є ретельне полоскання виробів.

Декілька рекомендацій для ідеальної чистоти білих сорочок

Білі бавовняні сорочки і блузки зазвичай найбільше забруднюються на комірах і манжетах. Щоб після прання отримати бажаний результат, попередньо намиліть ці ділянки господарським милом, через двадцять хвилин потріть легенько спеціальною м'якою щіткою (не старайтеся, щоб тканина не прийшла в непридатність) і потім відправляйте в прання. Білі, навіть бавовняні сорочки та блузи слід прати при температурі води не вище сорока градусів.

Позбутися жовтого відтінку, який згодом з'являється на сорочках, допоможе нашатирний спирт. Після прання замочіть одяг у воді, додавши половину пляшечки десятивідсоткового нашатирного спирту (двадцять мілілітрів) на п'ять літрів води.

Також з часом білі вироби, особливо ті, у складі яких є синтетичні волокна, набувають сірого відтінку. Повернути речам, що посіріли, втрачену білизну допоможе борна кислота. З її використанням готують розчин (на п'ять літрів води беруть одну столову ложку порошку) і в ньому замочують на кілька годин білі вироби, після чого стирають у звичайному режимі.

Вовна та шовк

Вовняні та шовкові вироби самі по собі більш вимогливі та примхливі, а білий шовк та вовна потребують особливого підходу. Прати вовну і шовк слід або вручну, або з використанням щадних режимів машинного прання.

как стирать белые вещи вручную

Народні поради рекомендують для прання ніжних виробів із вовни та шовку застосовувати гірчичну воду. Для цього слід залити суху гірчицю окропом із розрахунку, одна столова ложка гірчиці на один літр води, дати гірчиці відстоятись, потім воду акуратно злити. Процедуру повторюємо ще раз. Після чого одяг прають у гірчичній воді.

Потім візьміть таз з водою і додайте в нього сіль (чотири столові ложки) і по одній столовій ложці перекису водню та нашатирного спирту. Сіль має добре розчинитися. Зануріть у воду виріб, щоб він був повністю накритий водою. Не поспішайте полоскати одяг, зачекайте щонайменше дві години. Потім ретельно прополощіть. Можливо, одноразове відбілювання не принесе очікуваних результатів, але кілька прань обов'язково повернуть виробу колишню білизну.

Синтетика

Щоб повернути блискучу білизну виробам із синтетичних тканин, їх замочують у концентрованому сольовому розчині.

Не зіпсує структуру волокна і зробить його білішим водний розчин перекису водню та нашатирю. Тільки у випадку з синтетикою температура води повинна бути не більше сорока градусів.

Візуальний ефект білизни

как стирать белые вещи в стиральной машине

Багато порошків з відбілюючим ефектом у своєму складі містять так званий оптичний відбілювач. Блакитні гранули, що містяться в порошку, є люмінесцентним барвником, який осідаючи на тканину забезпечує ефект білизни.

Такий самий ефект може бути досягнутий в домашніх умовах. Недарма ж наші прабабусі використовували синьку для цього. Ви також можете скористатися методом підфарбовування для посилення візуальної білизни.

Якщо вдома є кристали синьки, потрібно розчинити кілька кристаликів до отримання слабкого блідо-блакитного розчину. Прополощіть у ньому посірілу білизну і результат вас приємно здивує.

Сьогодні синька – досить дефіцитний продукт, але його можна замінити зеленкою чи марганцівкою. Розчин зеленки має бути дуже слабким – ніжно зеленим, білизну в ньому споліскують і одразу вішають сушити.

А ось марганцівку застосовують дещо по-іншому. Розведіть кристали марганцівки до рожевого кольору. Окремо зробіть мильний розчин. Вилийте розчин марганцівки в мильну воду та перемішайте. Розчин змінить колір і стане коричневим. Тепер замочіть речі в розчині на шість годин (можна на ніч), простягайте та прополощіть.

На жаль, прання та відбілювання білих речей вимагають багато сил та часу. Тому догляд за дорогими вам речами краще довірити професіоналам. Сучасні засоби та технології допоможуть досягти ідеального результату, і ваш одяг буде сяяти чистотою та білизною.

Теги: [ як прати білі речі в машинці, як прати білі речі в машинці, в якій воді прати білі речі, як прати білі речі вручну, як прати пожовклі білі речі, при якій температурі прати білі речі, як прати білі речі щоб не жовкнути, білі речі в домашніх умовах, як правильно прати білі речі в пральній машині, при якій температурі прати білі речі в пральній машині ]