Послуги та ціни

Про сервіс

Як мити посуд: як не нашкодити малюку

06 сентября 2018

Як мити посуд: як не нашкодити малюку

Здоров'я дітей – основна турбота всіх батьків. Багато в чому дитяче здоров'я залежить від навколишнього середовища, в якому знаходиться дитина. Чистий будинок, одяг, посуд – всі ці моменти дуже важливі і батьки приділяють їм велику увагу.

Одним із ключових факторів є харчування і все, що з ним пов'язане, у тому числі й питання дитячого посуду, його вибору, догляду та чищення тощо.

Питання безпеки дитячого посуду виникає з перших днів життя дитини, коли вона вперше познайомиться із соскою. Адже погано вимита пляшечка після молочної суміші або навіть простої води стає оптимальним середовищем для розмноження різних мікроорганізмів, у тому числі хвороботворних. Разом з їжею всі мікроби або хімічні речовини відразу потрапляють до організму дитини.

Виберіть правильний засіб

Щоб якісно вимити дитячий посуд мало лише проточної води. Для миття пляшечок і баночок потрібні спеціальні йоржики, і, звичайно, спеціальні миючі засоби.

Якщо ви довіряєте засобам побутової хімії, зверніть увагу, що засоби для миття посуду повинні бути призначені спеціально для дітей.

Перед покупкою обраного вами засобу ОБОВ'ЯЗКОВО вивчіть його хімічний склад. У складі дитячого миючого засобу повинні бути відсутні фосфати, фталати, формальдегіди, феноли, парабени, сульфати, нафтопродукти, ЕДТА (етилендіамінтетраоцтова кислота – застосовується для пом'якшення води), NTA (натрієва сіль нітрил оцтової кислоти – підвищує миючу здатність), SLS (поверхнево-активна речовина – лаурилсульфат натрію). Всі ці речовини можуть викликати у дитини не тільки алергію, а й серйозніші захворювання.

Миючий засіб для дитячого посуду має суворо відповідати міждержавному стандарту (ДСТУ). Зверніть увагу, що замість ДСТУ можуть вказуватися різні ОСТи – такі галузеві стандарти затверджуються на підприємстві та можуть значно відрізнятися від ДСТУ.

Купуючи миючий засіб для дитячого посуду, зверніть увагу на запах. Дитячий засіб повинен бути без додавання ароматизаторів. Барвники можуть бути дозволені лише натуральними, дозволеними в харчовій промисловості.

Миючий дитячий засіб повинен добре змиватися як під гарячою, так і холодною водою.

Как мыть детскую посуду

Якщо у складі засобу є дезінфікуючі речовини, це є великим плюсом. Такий засіб не просто миє, а й знезаражує дитячий посуд.

Великою популярністю у батьків користуються екологічні засоби, створені з урахуванням природних компонентів. Такі засоби немає у своєму складі шкідливих хімічних речовин.

Навіть при використанні найнешкідливіших миючих засобів, необхідно багаторазово обполіскувати посуд проточною водою, щоб повністю змити миючі речовини.

Миття дитячого посуду: особливості

Дитячий посуд, особливо для немовлят, необхідно періодично обдавати окропом або стерилізувати. Якщо посуд виконаний з якісного матеріалу, він без негативних наслідків перенесе кип'ятіння.

Дитячий посуд можна мити і в посудомийній машині. Але зазвичай такого посуду дуже мало, і простіше та дешевше помити кілька пляшечок та тарілочок вручну. Якщо ви все-таки надаєте перевагу технічному прогресу, то вам слід подбати про придбання натуральних засобів миття посуду для посудомийної машини. Не зайвим буде увімкнути функцію додаткового полоскання.

Помити без ризику для здоров'я будь-який посуд, у тому числі дитячий, можна перевіреними народними засобами. Відбілити, знежирити та продезінфікувати посуд можна простими засобами, які знайдуться у більшості будинків.

Як ви думаєте, чим ще зовсім недавно, мили посуд у дитячих закладах та їдальнях? Сухий гірчицею. Порошок сухої гірчиці використовується для приготування їжі, тому він безпечний, навіть якщо його дрібні крупинки залишаться на поверхні посуду. Крім безпеки у гірчиці є ще кілька переваг, вона чудово справляється з видаленням будь-яких жирів і чудово дезінфікує будь-які поверхні. На відміну від миючих засобів, гірчиця легко і швидко змивається з посуду, не вимагаючи додаткового полоскання.

Мытье детской посуды

Найпростіший спосіб використовувати гірчицю, взяти невелику ємність, насипати туди сухий порошок та губкою в міру необхідності брати порошок. У цьому способі є істотний недолік, на мокру губку налипає занадто багато гірчиці, яка потім змивається з губки.

Для зручнішого використання гірчиці, можна скористатися баночками з невеликими дірочками для сипучих продуктів, наприклад, з-під дитячої присипки або солі. Такий нехитрий пристрій дозволить використовувати гірчичний порошок більш дозовано.

Ще один спосіб - використовувати для миття дитячого посуду вже готову гірчичну кашку. Для цього візьміть порожню пляшку від вже витраченого засобу для миття посуду, насипте гірчичний порошок і додайте води, добре збовтайте, у вас повинна вийти суміш консистенції нежирної сметани. Щоб акуратно насипати гірчичний порошок у пляшку скористайтеся лійкою.

Якщо посуд не вдається помити відразу, то для посилення ефекту до гірчичного порошку можна додати соду.

Сода сама по собі є гарним миючим засобом, який легко змиває забруднення, видаляє неприємний запах та відбілює посуд. Абразивні властивості соди можуть подряпати пластикову поверхню дитячого посуду. Щоб цього не сталося, вчиніть наступним чином: налийте в ємність води, додайте соду, ретельно перемішайте, щоб сода розчинилася, і замочіть у розчині посуд (такий спосіб особливо добрий для пляшок, які складно вимити всередині). Залишіть замочений посуд на ніч, а вранці всі забруднення, навіть такі складні, як потемніння від соку, легко відмиються.

Помити дитячий посуд можна господарським милом. Воно є абсолютно безпечним для використання. Для зручності можна зробити рідкий миючий засіб на основі господарського мила. Мило натріть на тертці і розчиніть стружку гарячою водою. Для надання засобу приємного запаху додайте в рідке мило сік лимона. Декілька крапель гліцерину зробить засіб приємнішим для шкіри ваших рук. Мінус цього – тонка плівка, яка утворюється на поверхні посуду. Тому посуд після миття господарським милом слід полоскати ретельніше.

Необхідно звернути увагу на губку та йоржики, які ви використовуєте для миття дитячого посуду. Не використовуйте ту ж губку, якою миєте посуд для всієї родини. Для дитячого посуду (особливо це стосується дітей грудного віку) має бути окрема губка та окремі йоржики та щіточки. Всі ці пристрої потрібно дезінфікувати розчином оцту і періодично змінювати.

Сушити посуд слід окремо, розклавши його на чистий сухий білий бавовняний рушник. Місце зберігання повинно бути чисте та сухе.

Дотримуючись цих нескладних правил, ви забезпечите своїм діткам чистий безпечний для здоров'я посуд, а собі впевненість, що ви все зробили правильно.