Послуги та ціни

Про сервіс

Корисні поради щодо прання шкарпеток: як очистити забруднення і не втратити пару

06 сентября 2018

Корисні поради щодо прання шкарпеток: як очистити забруднення і не втратити пару

Прання шкарпеток, здавалося б, що може бути простіше? Але нюанси є у будь-якій справі. І щоб ваші шкарпетки після першого прання не втратили форму та колір, а гумка не розтягнулася, потрібно дотримуватись деяких нескладних правил прання. Сьогодні про них і поговоримо.

Основні етапи прання такі ж, як і при пранні будь-яких інших виробів

Перший етап – підготовчий. Уважно огляньте шкарпетки. Виріб з дірками потрібно відремонтувати або викинути. Потім розсортуйте шкарпетки. Темна гамма кольорів в один бік, світла - в інший. Білі шкарпетки відкладіть окремо. Слід також враховувати і матеріал, з якого виконані шкарпетки.

  • Основний матеріал – бавовна. Це гігієнічний матеріал, що має властивості, які дуже важливі для шкарпеток. Бавовна дихає і добре вбирає вологу. Бавовна досить щільний і міцний матеріал стійкий до тертя, дії поту та ультрафіолетових променів.
  • Шкарпетки з волокон бамбуку дорожчої цінової категорії, ніж бавовняні, але й характеристики таких шкарпеток набагато перевищують бавовняні. Бамбукове волокно вбирає вологу на шістдесят відсотків краще, ніж бавовна, а також здатність тканини з бамбука пропускати повітря значно перевищує ці характеристики бавовни. Але найдивовижніша якість бамбукової пряжі – антибактеріальний ефект, до сімдесяти відсотків бактерій, які потрапляють на цей чудовий матеріал – гинуть. Завдяки цій властивості тканина не дає поглинатися і поширяться неприємному запаху. Шкарпетки з бамбука дуже приємні навпомацки і виглядають дуже гідно. Часто вони мають невеликий шовковистий блиск.
  • Шкарпетки з віскози виглядають добре, але умови для ніг у таких шкарпетках – екстремальні. Вони погано вбирають вологу і гірше ніж бавовна пропускають повітря. Для щоденного тривалого носіння варто віддати перевагу іншому варіанту, якщо вас турбує здоров'я стоп.
при какой температуре стирать носки
  • Теплі вовняні або напіввовняні шкарпетки – незамінний предмет одягу в холодну пору року.
  • Окремо потрібно виділити синтетичні шкарпетки для різних видів спорту. Сучасна синтетика має багато переваг. Волокна не викликають алергію, швидко сохнуть, добре справляються з сильним потовиділенням під час занять спортом або іншими фізичними навантаженнями.
  • Ще один вид шкарпеток – жіночі капронові шкарпетки, які також мають свої особливості під час прання.

Чому ми так докладно зупинилися на основних матеріалах, з яких виготовляють шкарпетки? Тому що від типу тканини багато в чому залежать умови прання.

Звичайно, ніхто не буде окремо прати темну пару бавовняних шкарпеток, і окремо світлу пару синтетичних шкарпеток. Зате їх можна прати разом з відповідною білизною. Чорні шкарпетки з бавовни можуть скласти компанію джинсовим виробам. Світлі шкарпетки можна прати з будь-яким кольоровим або світлим одягом з бавовни або бавовняних тканин. Білим шкарпеткам у компанію можна підібрати білі футболки або білу постільну білизну.

как правильно стирать носки

Прання

Перед пранням шкарпетки добре обтрусіть від дрібного сміття та піску. Виверніть їх навиворіт.

Дуже брудні шкарпетки із стійкими плямами попередньо замочіть. Температура води для замочування не повинна бути вищою за сорок градусів. У гарячій воді забруднення не тільки не випраються, але ще більше проникнуть у волокна. Для замочування можна скористатися нейтральним порошком без добавок для виведення плям або відбілювання. Також чудово підійде і господарське мило. Його можна потерти на тертці, а стружку розчинити у воді, а можна просто ретельно намилити шкарпетки та покласти у воду.

Прати шкарпетки можна за допомогою машини-автомат, так і вручну.

Машинне прання

Порошок для прання шкарпеток підбираємо виходячи з матеріалу. Виняток становлять дитячі шкарпетки, які у будь-якому випадку стираються окремо від дорослого одягу із застосуванням спеціальних порошків для дітей. Температура води має перевищувати шістдесяти градусів Цельсія. Вища температура змінить структуру гумки, вона розтягнеться, і носки буде неможливо носити. Навіть білі шкарпетки не рекомендується виварювати із цієї причини.

Зверніть увагу на якість шкарпеток. Кольорові шкарпетки не дуже хорошої якості часто під час прання линяють. В цьому випадку їх краще випрати руками, окремо від іншої білизни.

Вовняні шкарпетки бажано прати руками, але можна скористатися або програмою «делікатне прання», або програмою «вовна», при якій температура води максимально досягає тридцяти градусів, а режим прання щадний.

Щоб простягати капронові вироби, вкладіть одну шкарпетку в іншу. По-перше, це полегшить їх пошуки після прання, а по-друге, шкарпетки будуть менше схильні до деформації і краще збережуть свою форму.

Праючи дитячі речі, у тому числі й шкарпетки, включіть у програму додаткове полоскання, яке дозволить ретельніше виполоскати засіб для прання.

Випрати білі шкарпетки іноді досить складно. Для того щоб шкарпетки після прання стали білими, а не сірими або жовтими, можна скористатися кількома порадами.

как отстирать цветные носки
  • Замочіть шкарпетки, натерши їх господарським милом. Дуже хорошим засобом для видалення різних плям на білих шкарпетках і просто надання їм білизни є мило «Антиплям». Це натуральне мило, до складу якого входить жовч, що є добрим розчинником. Йому підвладні плями від поту, трави, крові, іржі та інших складних забруднень. Мило не викликає алергію, ним можна прати шкарпетки з будь-яких матеріалів. Підходить для прання шкарпеток навіть новонароджених.
  • Додайте в контейнер для порошку половину склянки соди.
  • Відбілюючий ефект має лимонна кислота. Пару пакетиків лимонної кислоти не тільки повернуть шкарпеткам білий колір, а й очистять від накипу деталі пральної машини.
  • Гарний кисневий відбілювач теж дає непоганий результат прання, але після деякої кількості прань, шкарпетки можуть набути сірого відтінку.

Ручне прання

Прати шкарпетки руками заняття досить стомлююче, особливо якщо бруд вже сильно проник у тканину. Щоб хоч якось полегшити свою працю, намагайтеся не носити шкарпетки більше одного дня, особливо це стосується шкарпеток білого кольору.

Перед ручним пранням замочіть шкарпетки в негарячому мильному розчині (до сорока градусів).

как отстирать белые носки от грязи

Білі шкарпетки відпраються набагато краще, якщо їх замочити в розчині кислоти борної. Засіб продається в аптеках у вигляді білого кристалічного порошку. Для замочування витримується пропорція: на літр води одна столова ложка кислоти. Відмокати шкарпетки можуть три-п'ять годин.

Потім їх потрібно простягати і ретельно виполоскати.

Цей спосіб незамінний, коли на шкарпетках залишилися сліди від взуттєвої фарби.

Популярний засіб, що відбілює, який має дієвий результат - перекис водороду. Якщо до перекису в рівній кількості додати нашатирний спирт ефект відбілювання посилиться. Суміш наносити на брудні білі носки і вже за півгодини їх можна простягнути. Багаторазове полоскання є обов'язковим.

Аміак має дуже різкий запах, тому приміщення має добре провітрюватись. Наносити суміш на виріб потрібно в гумових рукавичках.

Відбілюючий ефект також має звичайний столовий оцет. Його можна додати при замочуванні (одну столову ложку оцту на літр води). При машинному пранні оцет можна додати до контейнера для відбілювача.

В'язані вовняні шкарпетки віддають перевагу ручному пранню в прохолодній воді. Спочатку витягніть шкарпетки з лицьового боку, а потім виверніть їх навиворіт. Не прикладайте значних механічних зусиль, шерсть любить дбайливе ставлення.

Головне правило прання шкарпеток, як за допомогою машини, так і вручну – прати потрібно незаношені шкарпетки, після одного дня шкарпетки, в ідеалі того ж дня, але якщо такої можливості немає, краще з пранням не тягнути. Органічний бруд швидко проникає у волокна, тому відпрати шкарпетки буде все важче.

Тепер із завданням прання шкарпеток вам справлятиметься значно простіше!

Теги: [ ручне прання шкарпеток, як прати шкарпетки вручну, як правильно прати шкарпетки, як прати білі шкарпетки, як швидко відпрати білі шкарпетки, шкарпетки прати при температурі, як відпрати білі шкарпетки вручну, як випрати шкарпетки вручну, як прати шкарпетки в домашніх умовах, у пральній машині температура ]