Послуги та ціни

Про сервіс

Чим відрізняється сухе чищення від аквачистки: розповідаємо про особливості кожного методу

06 сентября 2018

Чим відрізняється сухе чищення від аквачистки: розповідаємо про особливості кожного методу

Обійтися без послуг хімчистки в сучасному світі часто просто неможливо. Є ряд речей, які в домашніх умовах упорядкувати або дуже складно, або не вдасться зовсім.

Виробники будь-якого одягу та текстильних виробів завжди супроводжують свій продукт спеціальними інструкціями у вигляді вшитого у виріб ярлика або пластикової або картонної бирки, на якій спеціальними позначеннями надано рекомендації щодо догляду. Символи, що визначають способи догляду за одягом, встановлені міжнародним стандартом. Якщо виробу надано професійне чищення, на ярлику ви знайдете коло.

У більшості європейських країн сьогодні використовуються два технологічні методи чищення: перший хімічний, тобто. сухе чищення, друге, із застосуванням води – аквачистка. Аквачистка не є аналогом прання в пральні.

Давайте розглянемо особливості сухої та аквачистки. Під час сухого чищення видалення забруднень та плям відбувається з використанням хімічних реактивів. Літери в середині кола на ярлику вказують, якими саме реактивами можна користуватися при видаленні плям із конкретного одягу.

Cимволи показані англійськими літерами:

  • «Р» означає, що при чищенні рекомендовано використовувати перхлоретилен (Perchloroethylene);
  • «F» дозволяє використовувати легкозаймисті вуглеводневі сполуки (Flammable);
  • «A» (На нових виробах вже не застосовується) - дозволяється використовувати будь-які розчинники (Any).

Символ «коло» може мати одне або два підкреслення. Одне підкреслення означає більш делікатне чищення, що має обмеження температурного, вологого режимів, а також більш щадний механічний вплив.

Подвійне підкреслення означає жорсткіші обмеження режимів очищення.

Коло в середині з англійською літерою «W» означає, що вашому одязі надана аквачистка, тобто процес із застосуванням води. Вода у процесі аквачистки виступає у ролі розчинника. За допомогою застосування миючих засобів добиваються якіснішого результату аквачистки. Емульсійні препарати, що наносяться на виріб, сприяють подальшому відштовхуванню бруду та проникненню його в волокна тканини.

У одного та іншого методу є свої переваги та недоліки. Розглянемо їх докладніше.

Чому ми звертаємося до хімчистки? Тому що виріб або виконаний з тканини, яка деформується під дією води, або крій і пошиття занадто складне, і виріб буде складно розгладити після прання.

Так ось сухе чищення якраз гарантує нам виконання цих двох вимог: виріб зовсім не змінює свою форму і не мнеться.

Також дія води на деякі види плям лише погіршує становище. Дрібні частинки речовини, що утворила пляму,

разом з водою ще глибше проникають у тканину і роблять пляму важковиводимою. У цьому випадку застосовується лише сухе (хімічне) чищення.

аквачистка что это

На жаль, аквачистка неефективна і у боротьбі із застарілими плямами. Тільки сильні хімічні реагенти, проникаючи вглиб тканини, розчиняють пляму та ліквідують її. Для кожного виду забруднення фахівці підбирають відповідний розчинник, який справляється із поставленим завданням максимально ефективно.

Але сухе чищення, на жаль, не всесильне. Прекрасно видаляючи жирні та маслянисті плями, вона погано справляється з плямами, що мають водяну основу. Тому, якщо ви не впевнені, що прання в домашніх умовах допоможе вам впоратися з різними забрудненнями, краще відразу звертайтеся до професіоналів, інакше пляма перейде в розряд невивідних.

Недоліком сухого чищення є залишковий специфічний запах виробів.

Крім сухого чищення, хімчистки пропонують більш сучасний та екологічний спосіб видалення плям – аквачистку. Вже за назвою зрозуміло, що технологія цього чищення ґрунтується на застосуванні води. У воду додаються різні ПАР, які і сприяють виведенню плям з одягу. Спосіб чищення водою абсолютно нешкідливий, запахи після його застосування повністю відсутні.

Основна перевага аквачистки, в тому, що вода не токсична і не канцерогенна, не викликає алергічних реакцій, тому з її допомогою можна чистити одяг для будь-якої категорії людей. Препарати, що використовуються при аквачистці, нешкідливі не тільки для людей, але й для довкілля.

Які стадії проходить ваш одяг, потрапляючи у хімчистку?

Перші три етапи чищення є подібними як для сухого, так і для аквачистки.

  • Перша стадія – прийом виробів. Ця стадія дуже важлива, на цьому ступені працівникові хімчистки потрібно налагодити контакт з клієнтом і отримати всю необхідну інформацію про стан речі, плями, їх походження. Приймач повинен відзначити, чи є на одязі дефекти, чи потрібен дрібний ремонт, а також попередити про необхідність зняття дрібних деталей: пластмасових гудзиків, пряжок, страз та інших елементів. На закінчення огляду виробів, між хімчисткою та клієнтом укладається письмовий договір.
  • Другий етап – сортування та комплектація партій одягу. Одяг підбирається для завантаження в машину чищення відповідно до матеріалів, з яких виготовлені вироби. Матеріал повинен мати подібні фізико-хімічні властивості. Також сортування проводиться за кольором, як і при звичайному пранні, світлі та кольорові вироби обробляються окремо.
  • Третій етап – попереднє виведення плям. Він необхідний отримання більш якісного результату чищення. Попередній чистці піддаються плями, що належать до розряду складних, наприклад: кров, гуталін, кава, чай та інші. Також додатково обробляються місця сильного забруднення: воріт, кишені, манжети, краї штанів.

Попереднє виведення – процес складний і потребує спеціальних професійних знань, а також наявності спеціального обладнання та правильно підібраних хімічних реактивів. Виведення плям проводиться в спеціально відведених місцях, обладнаних професійним інструментом і додатковою системою повітря.

  • Четвертий етап для сухого чищення та аквачистки відрізняються.

У сухому чищенні одяг поміщають у спеціальний барабан, який знаходиться всередині машини, у спеціальне відділення наливають розчинник, який розчиняє і вбирає забруднюючі речовини. Потім відпрацьований розчинник проходить через фільтри і відправляється на дистиляцію (випаровування). Пари при випаровуванні потрапляють до адсорберу, який забезпечує повне їх видалення з барабана та одягу.

Потім одяг вирушає на сушіння. Залежно від матеріалу одяг сушиться за температури від двадцяти п'яти до п'ятдесяти градусів.

Повний цикл хімчистки забезпечує високий рівень безпеки та екологічності не тільки для клієнтів, а й для співробітників хімчистки.

Під час аквачистки одяг також відправляється у спеціальний пристрій, схожий на пральну машину. На відміну від звичайного прання, при аквачистці механічний вплив на вироби мінімальний, що забезпечує їхню найкращу безпеку і перешкоджає деформації одягу.

Після проведення основного очищення одяг перевіряється та знову сортується для проведення волого-теплової обробки.

что такое сухая чистка
  • Останній, п'ятий етап – оздоблювальні операції.

До оздоблювальних операцій відноситься волого-теплова обробка, а також швейні роботи.

Волого-теплова обробка проводиться за необхідності за допомогою пропарювання, пресування або пропрасування електропраскою. Після чого одяг відновлює свою первісну форму і набуває остаточного товарного вигляду.

Швейні роботи проводяться, якщо є необхідність відновити відпороті гудзики, хутряну обробку та іншу фурнітуру. Також спеціалісти хімчистки можуть провести дрібні ремонтні роботи одягу, реставрувати килимові покриття.

Чистий одяг чекає своїх господарів, упакований у пакети і підвішений на плічках на кронштейни.

Користуйтеся послугами спеціалізованих підприємств, що чистять, і тоді ваш одяг буде завжди в прекрасному стані. А про особливості основних видів чищення ви вже знаєте!

Теги: [ аквачистка, сухе чищення, аквачистка це, сухе хімчистка, аквачистка що це, що означає сухе чищення, що таке аквачистка, що таке сухе чищення ]