Послуги та ціни

Про сервіс

Як відбілити білі речі з кольоровим малюнком

05 сентября 2018

Як відбілити білі речі з кольоровим малюнком

Здавалося б, ми постійно перемо речі, знаємо про прання все, але іноді доводиться стикатися з досить складними завданнями. Надати білому виробу первозданний вигляд, видалити різні плями та розводи складно, але використовуючи сучасні технології прання та різні відбілювачі все ж таки з цим завданням можна впоратися досить успішно.

Але як позбутися плям і надати виробу сяючого білизни, якщо на тканині є кольоровий малюнок, чи така модна сьогодні вишивка? Підхід до кожної речі має бути індивідуальним.

Перше прання

Насамперед уважно вивчіть поради виробника перед першим пранням. Дуже важливо дотримуватися рекомендованого температурного режиму, тоді малюнок не полиняє на біле полотно. Також не використовуйте заборонені відбілюючі речовини, вони можуть не тільки знебарвити малюнок, але й змінити структуру тканини, і тоді улюблену річ доведеться відправити на ганчірки.

Перший раз виріб із кольоровим малюнком краще прати вручну (навіть якщо машинне прання дозволено). Пов'язано це з тим, що фарба не любить тривалого перебування у воді. При ручному пранні ви можете простягати виріб швидко в прохолодній воді. Щоб закріпити фарбу і надалі убезпечити виріб від линяння під час прання, при полосканні додайте у воду сіль або оцет.

Сто грамів білого оцту додайте в ємність з водою і замочіть виріб, оцет діятиме як закріплювач. Через п'ятнадцять-двадцять хвилин прополощіть річ у прохолодній воді та повісьте сушитися.

Хорошим закріплювачем кольору також є сіль. Соляний розчин має бути насиченим: приблизно одна столова ложка кухонної солі на літр води.

Що робити, якщо малюнок полиняв?

Якщо малюнок на виробі все ж таки злиняв, і на білій ділянці з'явилися розводи, діяти потрібно негайно, чим більше мине часу, тим менше шансів врятувати річ. Не чекайте, поки річ висохне, а одразу ж перемити її в прохолодній воді. Для синтетичних тканин зазвичай цього досить.

Якщо потрібного результату не досягнуто, спробуйте скористатися досягненнями хімічної промисловості. У вашому арсеналі засобів для прання, напевно, знайдеться відбілювач без вмісту хлору для кольорових виробів. Ви можете додати засоб для виведення плям у відповідне відділення пральної машини, але якщо виріб чистий досить ретельно розвести засоб для виведення плям у ємності з водою і замочити «плямистий» виріб. Перед застосуванням засобу для виведення плям прочитайте інструкцію. Звичайна пропорція для засобу для виведення плям: одна мірна ложка на чотири літри води, для випадку з полиняющими або важко виведеними плямами, можна взяти дві мірні ложки сухого засобу. Якщо поле біле, рідкий засіб можна нанести прямо на пляму і витримати приблизно шість годин.

как отбелить белые вещи с цветным рисунком

(Зверніть увагу! Для кожного відбілювача час може бути різним. Уважно прочитайте інструкцію).

З кольорової тканини виполоскати відбілювач потрібно через одну годину. Не перетримуйте засіб, що відбілює на тканині, нитка може витончитися, і виріб швидко прийде в непридатність.

Порошковий засiб для виведення плям можна розвести до стану сметани, нанести на пляму, а потім простягати річ у звичайному режимі.

Видалити окрему застарілу пляму на білому тлі кольорової бавовняної або лляної тканини можна і сильним відбілювачем, що містить хлор. Діяти потрібно обережно. Піпеткою нанесіть відбілювач точно на пляму. Дочекайтеся, коли пляма знебарвиться і зникне, змийте під струменем води відбілювач, а потім повністю простягніть виріб.

Відбілювач можна нанести на білу бавовняну тканину і потім змоченою ділянкою тканини потерти пляму на виробі, до повного зникнення.

У наборі знарядь побутової хімії для прання є спеціальні засоби, які прибирають тільки розлводи від фарби, що полиняла. Такий засіб для виведення плям видаляє тільки «чужинця», а рідна фарба залишається не зворушеною.

Один з недорогих і простих засобів - мило «Антиплям». Таке мило є універсальним засобом і підходить не тільки для невибагливих тканин, але й для шовку, шерсті та синтетики. Застосовувати мило зручно та легко. Можна не хвилюватися, якщо мило потрапить не тільки на пляму, а й на інші ділянки. Натерши милом, забруднені частини виробу, залиште полежати близько півгодини, а потім мило слід прополоскати і річ випрати у звичайному режимі.

Відбілюючий ефект мають і багато народних засобів. У кожному будинку знайдеться сода, перекис водню, аміак, оцет, лимонна кислота. Якщо правильно застосувати ці прості інгредієнти, ефект відбілювання буде не гірше ніж від засобів побутової хімії.

как отбелить белую вещь с цветным рисунком

При машинному пранні у відділення разом з порошком додайте перекис водню та аміак, достатньо буде додати по дві столові ложки і приблизно чотири ложки соди. Після прання білі ділянки засяють чистотою, а кольорові стануть яскравішими. Якщо запах аміаку вам дуже неприємний, можна обійтися і без нього. Але ефект буде більш вираженим, якщо використати нашатирний спирт. Щоб запах нашатирю повністю зник, скористайтесь функцією додаткового полоскання. Висушуйте виріб на свіжому повітрі.

Плями від різних жирів видаляйте перед початком прання. Жир на будь-якій тканині чудово розчиняє миючий засіб для посуду. Декілька крапель засобу, нанесені прямо на пляму, розчинять жир. Залишиться лише простягати виріб у звичайному для нього режимі.

Плями невідомого походження на білій тканині з кольоровим принтом спробуйте вивести таким чином: під ділянку з плямою підкладіть картонку або дошку, обтягнуту білою бавовняною тканиною (це потрібно зробити, щоб відбілюючий засіб не потрапив на інші ділянки виробу), щоб краї плями не розпливалися навколо плями, присипте сіллю або змочіть обідок водою. Для видалення плями зробіть суміш соди, води та нашатирного спирту. Плями чистять у напрямку від країв до середини. На ватний диск нанесіть суміш і акуратними рухами втирайте в пляму. Якщо пляма погано піддається видаленню, збільште концентрацію аміаку. Після того, як пляма повністю зникне оброблену ділянку тканини, простягайте милом, а потім повністю випрайте і ретельно виполощіть всю річ.

как отбеливать белые вещи с цветным рисунком

Щоб малюнок не постраждав, видалити плями від соку чи фруктів можна за допомогою лимонної кислоти чи свіжого лимонного соку. Якщо пляма з'явилася давно, попередньо потримайте ділянку з плямою над окропом, а потім протріть серветкою змоченою розчином лимонного соку і горілки в пропорції один до одного. Після виведення плями річ завжди стирайте повністю, щоб не залишалося світлішої ділянки на тканині.

Плями від вина на будь-якій тканині відразу необхідно присипати товстим шаром солі, щоб вся можлива волога ввібралася в сіль. Процедуру потрібно повторити кілька разів. Потім, якщо пляма утворилася на кольоровому полотні, його можна видалити нашатирним спиртом, розбавленим у воді, дотримуючись пропорції: на склянку води – неповна столова ложка нашатирю. Якщо пляма утворилася на кольоровій ділянці, застосуйте такий народний рецепт: візьміть сире яйце, відокремте білок і змішайте в рівній пропорції з гліцерином. Суміш нанесіть на пляму. Видаляти білок потрібно трохи теплою, а потім холодною водою. Гаряча вода згортає білок, і його потім важко випрати.

Як вибілити білі вироби із вишивкою?

Якщо ви хочете відбілити скатертину або постільну білизну, вишиту білими або світлими нитками бавовняними, наприклад, муліне, то ви можете використовувати кип'ятіння з додаванням кисневого відбілювача. Кольорова вишивка від високих температур та тривалого перебування у воді може постраждати. Тому такі вироби не слід замочувати, а також прати у гарячій воді. Відбілити білі ділянки можна, акуратно протерши їх змоченою у відбілювачі бавовняною білою серветкою. Відбілювач не повинен потрапити на ділянки з вишивкою.

Якщо ви не любите проводити експерименти, особливо з улюбленими речами, зверніться до професіоналів у хімчистку, вони підберуть безпечний спосіб очищення та відбілювання виробів. І ваші речі ще довго вас радуватимуть.

Читайте також: обозначения на одежде

Теги: [ як відбілити білу річ з кольоровим малюнком, як відбілювати білі речі з кольоровим малюнком, як відбілити білі речі з кольоровим малюнком ]