Послуги та ціни

Про сервіс

Як правильно прати та прасувати речі з вишивкою

06 сентября 2018

Як правильно прати та прасувати речі з вишивкою

Вишивка – особливий вид декоративно-ужиткового мистецтва. Мода на вишивку не минає століттями, мистецтво вишивки передається з покоління до покоління. Завдяки вишивці ручної роботи річ відразу стає ексклюзивною. Саме вишивка ручної роботи стала одним із найяскравіших трендів жіночого одягу 2017 року. У колекціях провідних модних будинків представлені прикрашені вишитими орнаментами речі, причому це не лише сукні та спідниці, а й джинси, і навіть верхній одяг.

Вишивка застосовується не лише в одязі. Надзвичайно популярна вишивка і в оформленні інтер'єрів. Особливий шик надає вишивка постільних речей, скатертин, серветок. Вишивкою прикрашають штори, килимки, абажури для освітлювальних приладів. Сучасні технологи дозволяють нанести вишивку на шпалери, на дерево та інші зовсім несподівані матеріали та фактури, але найпопулярнішим, звичайно, є текстиль.

Як же доглядати текстильні вироби з вишивкою? Сьогодні поговоримо про це детально.

Вишиті вироби рекомендується прати вручну. З давніх-давен для вишиванок рукоділки зазвичай вибирають такі натуральні тканини, як бавовна і льон. Незважаючи на те, що ці тканини легко переносять прання за високих температур, вишиті вироби слід прати тільки в теплій воді. Гаряча вода може спровокувати втрату кольору вишивки, фарбування сусідніх ділянок та деформацію виробу.

Перед пранням можна перевірити, чи нитки линяють на вашому виробі. Для цього пропрасуйте невелику вишиту ділянку через вологу білу бавовняну серветку. Якщо на серветці залишилися кольорові розлучення, значить нитки, на жаль, линяють, і прати виріб потрібно з особливою обережністю.

Вибір прального засобу залежить від вашого смаку, але є одне обов'язкова умова: засіб не повинен містити відбілюючих речовин. Щоб не пошкодити нитки, не потрібно занадто сильно терти і стискати при пранні.

как правильно стирать вышивку

Полоскати будь-яку вишиту річ необхідно у великій кількості води, кілька разів. Частки порошку, що залишилися в нитках, псують структури тканини і ниток і призводять до швидкого пожовтіння і старіння виробу. Останнє полоскання проведіть у холодній воді, додавши до неї трохи оцту, з розрахунку один літр води – одна ложка білого столового оцту.

Оскільки вишиті вироби відрізняються особливою делікатністю, викручувати їх теж не рекомендується. Розкладіть тканину, яка добре вбирає воду, на горизонтальній поверхні (якщо виріб невеликий, скористайтеся махровим рушником), зверху покладіть вишитий виріб, рушник разом із вишиванкою скачайте в рулон. Дайте зайвій волозі вбратися в тканину, а потім сушіть виріб у горизонтальному положенні або на м'яких плічках.

Вироби із сильними забрудненнями попередньо замочіть у підсоленій воді. Розчин має бути достатньо концентрованим, на один літр води додайте дві столові ложки солі. Потримайте замочену річ у розчині близько 30 хвилин. Потім прайте улюблену річ як завжди.

как стирать вещи с вышивкой

Особливості прання виробів з машинною вишивкою

Сучасні технології не пройшли повз процес вишивання. Щоб зробити вишиті вироби доступнішими, все частіше застосовується машинна вишивка. Велику популярність набули вироби, виконані за допомогою комп'ютерних технологій.

Така техніка вишивання дозволяє не тільки прискорити та урізноманітнити виготовлення виробу, але й робить вишиті роботи менш вибагливими. Такі вишивки більш стійкі до механічних впливів та прання.

Якщо матеріал дозволяє, вироби з машинною вишивкою можна прати в пральній машині в режимі «ручного» або «делікатного» прання. Перед пранням обов'язково відсортуйте вироби з вишивкою від інших речей. Барабан пральної машини має бути заповнений максимум наполовину. Велика кількість речей на одній закладці збільшує ризик розриву чи зачіпки ниток. Для прання застосовують м'які миючі засоби без додаткових «здібностей». Рідкі засоби або засоби на основі господарського мила підійдуть якнайкраще. Вишиті ділянки затримують пральні порошки і вони погано видаляються при полосканні. Режим «додаткового полоскання» легко вирішить цю проблему.

Особливу увагу слід приділити вишивці бісером.

Прати такий виріб можна лише руками. Машинне прання заборонено. Також речі, вишиті бісером, не можна попередньо замочувати. Бісер може облізти і виріб втратить свій презентабельний вигляд. Зануривши вишитий бісером виріб у воду, нанесіть на нього м'якою щіткою мильну піну і дуже акуратно (наскільки це можливо) потріть його. Потім виріб можна сполоснути під струменем води. Якщо ви бажаєте оновити лише вишиті ділянки, протріть бісер ватним диском, змоченим у підкисленій оцтом воді. Пропорція води та оцту: на сто грам води тридцять грам столового оцту. Щоб не пошкодити нитки, що скріплюють, вичавлювати і викручувати вишиті бісером роботи не можна.

Декілька порад, чим видалити плями на вишитих виробах:

  • Сліди олівцевої розмітки при нанесенні малюнка видаляться, якщо протерти їх спершу ватним диском, змоченим нашатирним спиртом, а потім випрати в мильному розчині.
  • Чорнила спочатку протріть водним розчином гліцерину, а потім повністю простягніть у мильній воді.
  • Якщо ваші діти поклали відкритий фломастер на вишиванку, не поспішайте засмучуватися. Ацетон не залишить і сліду від різнокольорових плям.
  • На вишитих ошатних кухонних серветках сліди від чаю можна видалити соком лимона або розчиненими у воді кристалами лимонної кислоти.
  • Плями від залишеної на серветці чашки кави зникнуть під впливом перекису водню.
  • Перекис водню також стане в нагоді, якщо на виробі, випадково, залишилися підпалини від праски.
  • Плями від іржі легко вивести оцтовою кислотою.

Після нанесення будь-якого обраного для видалення плями засобу, виріб необхідно повністю простягати.

Як безпечно погладити вишитий виріб?

Вишитий виріб після прання та сушіння необхідно пропрасувати. Не потрібно пересушувати виріб. Відправляти його на прасувальну дошку потрібно ще у вологому стані. Для зручності процесу прасування підстеліть під виріб м'яку тканину. Покладіть вишивку лицьовою стороною вниз (гладимо з вивороту) і переміщуйте праску з ділянки на ділянку вишивки, переставляючи її з місця на місце. Звичні ковзаючі рухи праскою можуть деформувати малюнок.

Праска для прасування не повинна бути занадто гарячою. Температура розігрітої підошви не повинна перевищувати двохсот градусів Цельсія. Після прасування виробу залиште його охолонути і остаточно підсохнути. Вологий виріб не слід вішати на вішалку або класти на зберігання.

Якщо після закінчення прасування вишитий малюнок на виробі трохи надувається, покладіть його на деякий час під важкий саморобний прес. Такий прес легко зробити з книжок. Ділянку, яку ви хочете розрівняти, накрийте тонкою білою тканиною і покладіть зверху книги. Тканина необхідна, щоб залишки пари не зробили палітурку м'якою, і фарба з палітурки не перейшла на вишитий виріб. Іноді забруднення настільки сильні, що без відбілювача не обійтися. Скористайтеся точковим нанесенням відбілюючого засобу. Залежно від розміру плями, нанесіть відбілювач ватяною паличкою або ватним диском точно на пляму.

Чищення виробів із будь-якою вишивкою можна довірити працівникам хімчистки. Сучасне оснащення та технології спеціалізованих компаній дозволяють очистити вироби з вишивкою будь-якого ступеня складності без шкоди для тканини та вишивки.

Теги: [ як випрати вишивку, як прати готову вишивку, як правильно прати вишивку, як прати речі вишиті бісером, як прати вишивку бісером, як прати вишивку щоб не полиняла, як прати речі вишиті стрічками, як правильно прати готову вишивку, як прати вишивку з як ]